Vertaler Turks Nederlands online


  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(185 stemmen, beoordeling: 4.3/5)Voer de tekst die je wilt vertalen van Turks naar Nederlands in het bovenste bewerkingsveld in. Klik daarna op de groene knop "Vertalen" en je ziet het resultaat van de vertaling in het bewerkingsveld eronder.

 0 /5000


Een alternatieve vertaling Turks Nederlands

Extra vertaalservice voor woorden, zinnen en kleine teksten. Deze vertaler Turks Nederlands heeft een maximale tekenlimiet van 1.000 per vertaling.


 0 /1000


De Turkse taal is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Turkse taalfamilie, die deel uitmaakt van de Altai taalgroep. De talen die het dichtst bij het Turks staan in lexicale, fonetische en syntactische termen zijn voornamelijk de Balkan-Turkse taal van het Gagauz volk, wijdverspreid op het grondgebied van het moderne Moldavië, Roemenië en Bulgarije, en het zuidelijke dialect van de Krim-Tataarse taal. Het Azerbeidzjaans staat iets verder af van het literaire Turks. Na de stichting van de Turkse Republiek in 1923 werd het Arabische schrift vervangen door het Latijnse alfabet (1928). De taalhervorming werd geïnitieerd en gesteund door de Turkse Republikeinse regering. In 1932 werd de Turkse Taalvereniging (TDK) opgericht onder het beschermheerschap van Mustafa Kemal Ataturk. Een van de taken van de nieuw opgerichte vereniging was het initiëren van een taalhervorming om leenwoorden van Arabische en Perzische oorsprong te vervangen door Turkse equivalenten. Door het gebruik van geïmporteerde woorden in de pers te verbieden, slaagde de vereniging erin om enkele honderden vreemde woorden uit de taal te verwijderen en nieuwe te creëren, voornamelijk van Turkse wortels, en ook om Oud-Turkse woorden die al vele eeuwen niet meer waren gebruikt, nieuw leven in te blazen.