Vertaling van Turks naar Nederlands


  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(179 stemmen, beoordeling: 4.3/5)Een gratis vertaler voor Turks-Nederlands om losse woorden, zinnen en korte teksten te vertalen. Voer de Turks tekst in het bovenste venster in om te vertalen van Turks naar Nederlands. Klik op 'Vertalen' om de vertaling van Turks naar Nederlands te krijgen. Deze vertaaltool is beperkt tot 5.000 tekens per vertaling.

 0 /5000


Een alternatieve online vertalen Turks Nederlands

Voer de tekst in het venster in om te beginnen vertalen van het Turks naar het Nederlands. Klik vervolgens op de groene knop "Vertalen" om de ingevoerde tekst te vertalen. Deze vertaaltool Voor Turks-Nederlands vertaalt maximaal 1.000 tekens per vertaling.


 0 /1000


De Turkse taal is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Turkse taalfamilie, die deel uitmaakt van de Altai taalgroep. De talen die het dichtst bij het Turks staan in lexicale, fonetische en syntactische termen zijn voornamelijk de Balkan-Turkse taal van het Gagauz volk, wijdverspreid op het grondgebied van het moderne Moldavië, Roemenië en Bulgarije, en het zuidelijke dialect van de Krim-Tataarse taal. Het Azerbeidzjaans staat iets verder af van het literaire Turks. Na de stichting van de Turkse Republiek in 1923 werd het Arabische schrift vervangen door het Latijnse alfabet (1928). De taalhervorming werd geïnitieerd en gesteund door de Turkse Republikeinse regering. In 1932 werd de Turkse Taalvereniging (TDK) opgericht onder het beschermheerschap van Mustafa Kemal Ataturk. Een van de taken van de nieuw opgerichte vereniging was het initiëren van een taalhervorming om leenwoorden van Arabische en Perzische oorsprong te vervangen door Turkse equivalenten. Door het gebruik van geïmporteerde woorden in de pers te verbieden, slaagde de vereniging erin om enkele honderden vreemde woorden uit de taal te verwijderen en nieuwe te creëren, voornamelijk van Turkse wortels, en ook om Oud-Turkse woorden die al vele eeuwen niet meer waren gebruikt, nieuw leven in te blazen.